Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

A Keszi Egyesület Frakciójának közleménye a 2016.06.30-i Képviselő-testületi ülésről

2016. július 01. 14:00 - Radnóti Henrik

keszi_egyesulet.png

 

A Keszi Egyesület Frakciójának közleménye a 2016.06.30-i Képviselő-testületi ülésről

Lukácsi Bálint, Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselők

 

 

A Dunakeszi Fidesz egyetért az iskolák államosításával

A Keszi Egyesület azon előterjesztését, melyben tiltakozott az iskoláink teljes államosítása ellen, leszavazta a Fideszes többség.

Ezzel kifejezték azt is, hogy nem emelik fel a hangjukat, a dunakeszieket, különösen az iskoláskorú gyermekeket hátrányosan érintő változással szemben. Álláspontjuk szerint adnak egy esélyt az állami fenntartásnak, hátha a még nagyobbra duzzasztott KLIK jól fog működni.

A teljes államosítás miatt milliárdos vagyonvesztést szenved el a közösségünk. A város képviseletével megbízott testületek elvesztik utolsó kapcsolatukat is az iskolákkal. Számon kérhetetlen hivatalok hozzák majd meg a döntéseket az üzemeltetéssel kapcsolatosan a helyi testület helyett. Ezzel végleg kárba vesznek az elmúlt évek jelentős erőfeszítései, mellyel az első államosítási hullám ellenére is fenntartottuk iskoláinkat.

Továbbra se jár minden gyermeknek alanyi jogon a támogatott védőoltás

Nem került napirendre a Keszi Egyesület azon javaslata sem, ami korrigálta volna a városunk gyermekei közötti különbségtételt, mert jelenleg csak az a gyermek kaphat alanyi jogon az oltásokra támogatást, akinek az orvosa Dunakeszin praktizál.

Azon gyermekek esetén, akiknek a házi orvosa nem Dunakeszin praktizál, a szülőknek egyenként kell a polgármester elé járulniuk és bízni annak pozitív döntésében.

Véleményünk szerint a gyerekek között nem lehet különbséget tenni, még akkor se, ha az csak egy-két gyermeket érintene hátrányosan.

A Fideszes többséget nem érdekli a lakosság egészségét veszélyeztető légszennyezés

Budapest Európa második és hazánk legszennyezettebb levegőjű városa, illetve Vác is a legszennyezettebb városok között van. Sajnos Dunakeszin nincs levegőminőség mérő állomás, de mivel mind délről, mind északról nagyon szennyezett levegő vesz körbe minket és az állandósult dugók miatt városunk levegője sem lehet egészséges.

koz1.jpg

A légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, többek között a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák, a bronchitis és más súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015. novemberi jelentése szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente.

A Keszi Egyesület mindezek miatt kezdeményezte, hogy Dunakeszin is legyen levegőminőség mérő és szmogriadó terv a Fideszes többség azonban még napirendre sem volt hajlandó venni a kérdést.

Gyermekek sportolásának támogatása

koz2.pngA Keszi Egyesület frakciójaként a júniusi ülésre is benyújtottuk azokat az előterjesztéseinket, amelyek támogatást adtak volna a városunk nagy múltú és több szakosztállyal bíró egyesületének. A Vasutas focistái, és atlétái a 2016-os évben nem kapnak támogatást a Dióssi Csaba vezette Fideszes többségtől. A Fideszes többség most sem vette még napirendre sem a beadványunkat.

 

Továbbra sem kap városi támogatást a Szuppán Irén Alapítvány

 A Szuppán Irén Alapítvány célja a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tehetséges és hátrányos helyzetű növendékeinek támogatása és segítése.

 Az alapítvány hozzájárult számos zenei verseny, művészeti és iskolai rendezvény, szakmai fórum, zenei és színjátszó táborok, koncertek és előadások megszervezéséhez.

A zeneiskolai zenekar, illetve a néptánccsoportok az alapítvány segítségével juthattak el Kínába, Spanyolországba, Dániába, Németországba, valamit Székelykereszttúrra is.

A Zeneiskola kiemelkedő pedagógiai munkát végző tanárainak és tanulóinak az alapítvány létrehozta a Farkas Ferenc-díjat, melyhez pénzjutalom is járt. Az alapítvány folyamatosan igyekezett a művészeti iskola hangszerállományát és eszközeit fejleszteni.

koz3_1.jpgkép:zongoraiskola.info

A Keszi Egyesület, ellentétben a várost irányító Fideszes többséggel, úgy gondolja, hogy egy ilyen nívós termékenységet végző, Dunakeszinek kiemelten fontos, hasznos alapítvány munkájához legalább a korábbi évekhez mérhető anyagi támogatást is nyújtania kell az Önkormányzatnak az erkölcsi elismerésen túl.

Különös pikantériája az ügynek, hogy miközben Dióssi Csaba vezette Fidesz sajnál évi 1,5 milliós támogatást a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tehetséges és hátrányos helyzetű növendékeinek támogatására, aközben az alapítvány által támogatott Farkas Ferenc Zongoraverseny fővédnökségét korábban elvállalta a polgármester úr.

komment
süti beállítások módosítása