Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Miért szüntették meg a sürgősségi ügyeletet a városban?

2017. február 10. 13:16 - Radnóti Henrik

surgossegiel_5569.jpg"Tegnap másfél órán át hevert a jéghideg aszfalton, mert nem volt mentőautó, végül egy rendőr vitte a kórházba az idős urat." Számolt be róla a dunakeszi-hirhatar. Felháborító hogy miközben állami milliárdok folynak strómanokhoz, és olimpiarendezésről álmodozunk, aközben nem jut mentőautó egy átlagos hétköznap délután a sérültnek. Dunakeszin ez 2013-ig aligha fordulhatott volna elő, mert legalább a város fenntartotta a nappali sürgősségi ügyeletet.  Azonban a városvezetők 2013-tól megszüntették a finanszírozását. Hogy miért? Megkérdeztem. 

Mert nem értem, hiszen -tudomásom szerint - ez évente 7-8 millió ft-ba került volna a városi büdzséből. Ami nem egy nagy összeg ha például összevetjük azzal a napokban megvett 3 hektár ártéri ( korlátozott hasznosíthatósága folytán piaci értéke minimális) erdővel amelyért a városvezetés kifizetett 250 millió forintot egy magánszemélynek. Ebből az összegből több mint 25 évig finanszírozhattuk volna a sürgősségi ügyeletet.

Remélem az idős úr végül szakszerű ellátást kapott Vácon, mihamarabbi felépülést kívánok neki. Az emberségből jelesre vizsgázott rendőrnek meg ezúton is tiszteletemet fejezem ki. 

Alább teljes egészében közzéteszem a Polgármesternek küldött levelet: 

Tisztelt Polgármester Úr!

Talán ön is tisztában van az országunk egészségügyi rendszerének anomáliáival, melyet nem kizárólagosan, de jelentős részben az alulfinanszírozottság okoz. 
Ennek számos hátrányát érzik Dunakeszi polgárai is. Bizonyítja ezt az a minapi szomorú eset, amikor egy idős ember a rossz útviszonyok miatt a nyílt utcán elesett, de nem érkezett hozzá mentő, hiába hívták a segítségére siető lakosok, és a kiérkező rendőrök.  Ezért mintegy másfél órás várakozás után, a rendőrök szállították a váci kórházba. 
Tisztában vagyok azzal, hogy Dunakeszi városvezetése nem tudja megoldani az országos problémákat, ám lehetősége van plusz szolgáltatásokkal, legalább a város egészségügyi rendszerét megerősíteni.  
Ilyen plusz szolgáltatás volt 2012 december 31-ig a városi sürgősségi ügyeletet biztosítása, finanszírozása melynek legfőbb funkciója pont az ilyen és ehhez hasonló eseteket,azaz a  sürgős, életveszélyes eseteket volt hivatott ellátni, mintegy kiegészítve az Országos Mentőszolgálat munkáját.
A lakosság, valamint a városi egészségügyi dolgozók számára is teljesen érthetetlen, hogy önök miért szüntették meg ennek a nagyon fontos szolgáltatásnak a biztosítását 2013 január 1-től.
Mindezek okán az alábbi tájékoztatási igénnyel fordulok Önhöz: 
- Kérem tájékoztasson, hogy milyen indokok miatt szüntette meg Dunakeszi Önkormányzata 2013-tól a városban működő sürgősségi ügyelet finanszírozását.
- Kérem tájékoztasson, hogy mekkora összeget fordított erre, a nem kötelező önkormányzati feladatra a város, a 2012-es évben. 
- Kérem részemre megküldeni szíveskedjen Dunakeszi sürgősségi ügyeletét szolgáltató  szervezet 2012-évi beszámolóját.
 
Felhívom figyelmét, hogy a kért nyilvános adatokra a képviselői munkámmal összefüggésben van szükségem. Az Mötv 32. § f) pontja alapján érdemi választ várok .
Radnóti Henrik
Önkormányzati Képviselő
komment
süti beállítások módosítása