Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Népszerű a Keszi Egyesület és a Dk által kezdeményezett védőoltás támogatás!

2017. január 17. 14:52 - Radnóti Henrik

18a7bd9031c1058c9f163dc564089a26.pngA városvezetés zsebújsága számolt be az örömteli dologról, a szokásos ferdítéseit ezúttal sem elhagyva.  Lukácsi Bálinttal közösen 2015. júliusában terjesztettük a képviselő testület elé, hogy az oltási programunk keretében a város támogassa a Dunakeszin élő családokat a nem kötelező védőoltások költségeinek átvállalásával. Eredeti javaslatunkból minket ki-, a támogatásra fordítandó összegeket meg jól megvágva, de legalább lett valami. Ez 2016-ban 1199 gyermek szüleinek jelentett anyagi segítséget a gyerekeik egészségmegőrzésében. Nagy eredménynek tekintem, még akkor is, ha borítékolható volt, hogy a fideszes városvezetés a népszerűséget maguknak vindikálva, minket befeketítve fogja kommunikálni. 

Előterjesztésünket megelőzően egyeztettünk a városban praktizáló gyermekorvosokkal, országos epidemiológiai szakemberekkel, valamint átnéztük számos más önkormányzat gyakorlatát. Az előterjesztésünkben azt is indítványoztuk, hogy az önkormányzat illetékes osztályaival közösen vizsgáljuk meg a terveinket. Ezt elutasította a város vezetése, pontosabban egy módosító indítvánnyal minket "kivett" az egyeztetésből. Aminek az lett az eredménye, hogy az eredeti elképzelésünkhöz képest jóval alacsonyabb támogatást nyújt a város, és nem a védőoltási vakcina megvásárlása és beadatása előtt, hanem jóval utána. Sajnos az elfogadott rendelet különbséget tesz a dunakeszi gyerekek között is.

És ez mért baj? 

Röviden azért, mert a rota, a járványos agyhártyagyulladás, a bárányhimlő, és a vírusos agyvelő gyulladás megelőzéséhez szükséges vakcinák jóval többe kerülnek összesen, mint a támogatási összeg, ráadásul az utófinanszírozással pont azon családok gyerekei nem kapnak védőoltást, akik olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem tudnak előteremteni, pláne megelőlegezni több tízezer forintot. Pedig a szegény családok gyerekeinél fokozottan fontos lett volna ez a program, hiszen itt a legalacsonyabb a beoltottság az előbbi okból értelemszerűen következően. 

Sajnos az elfogadott rendelet különbséget tesz a dunakeszi gyerekek között, aszerint, hogy a gyermek orvosa hol praktizál. Ha nem Dunakeszin praktizáló gyerekorvos adja be a Dunakeszin lakó gyermeknek az oltást, akkor nem automatikusan jár a támogatás, hanem a polgármester dönti ezt el egy személyben, a saját kénye-kedve szerint. 

Összefoglalva: Örömteli, és jó dolog, hogy ezen javaslatunkat nem dobta ki szokásához híven a Fidesz, és legalább kis részben megvalósulhatott belőle valami. A lényeg ez, a többit meg leírtam fent, hogy azon kedves választóink, akik a szokásos manipulatív kommunikáción túl az igazságra is kíváncsiak, tájékozódhassanak.  

 

komment
süti beállítások módosítása