Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Balatoni nyaraló vásárlás az óvodaépítési kényszer árnyékában.

2015. április 20. 16:28 - Radnóti Henrik

balaton.jpg

Az legutóbbi ülésen ( március 26-án.) a képviselő testület többsége megszavazta hogy Balatonkenesén megvegyünk egy 2650 nm-es vízparti telket  150 millió forintért

Nem szavaztam meg ezt az előterjesztést.

Egyrészt a vétel, az ár tekintetében is erősen vitatható, mert:

A telket, egy magánszemély 2010 végén vásárolta a fejér megyei önkormányzattól 85 millió forintért.  Azóta is a tulajdonában van. 2010 vége 2015 eleje között a balatoni ingatlanárak inkább stagnáltak, vagy csak minimálisan emelkedtek, azaz indokolatlan az akkori árnál 75%-al többet fizetni most.  

Ezt a véleményemet támasztja alá az is, hogy a Balatonkenese Város Önkormányzata  sem élt akkor az elővásárlási jogával, illetve a környék eladásra kínált ingatlanai közt található ma 2000 nm-es vízparti telek  78.9 millió forintért, Komplett panzió strandkapcsolattal 85 millióért.

De eladásra kínálnak olyan vízparti ingatlant is, amelynek 2600nm-es telkén 3 db különálló nyaraló, medence, csónaktároló, nagy napozóstég van,  mindösszesen 129 millió forintért

És ezek mind irányárak, míg a most megvásárolandó ingatlan 150 millió forintos ára már egy alkufolyamat eredménye.

Másrészt  a szükségessége is abszolút vitatható, mert:

Ezen a testületi ülésen  napirenden volt az óvodai férőhelybővítés kérdése is. Mára már köztudott tény, hogy 2015.09.01-től kötelező 3 éves kortól az óvodáztatás. Az előterjesztés indoklásában olvasható, hogy a meglévő kapacitás az elmúlt évek bővítéseinek ellenére sem alkalmas ezen törvényi kötelezettség kielégítésére. Ezért az óvodai férőhelybővítés halaszthatatlan. A város a temető tartalékterületének felhasználásával,  új óvoda építésével kívánja orvosolni a problémát. A beruházás 508 milliós forrásigényét 208 milliós önrész mellett 300 millió forintos külső forrás bevonásával kívánja finanszírozni.  Pályázat útján. Ha nyerünk.

Ha nem nyerünk az is előfordulhat, hogy lesz egy –véleményem szerint- az indokoltnál jóval magasabb áron megvásárolt balatoni telkünk ( amelyre majd még sokmilliót kell költeni mire az alkalmas lesz városi (gyermek) üdülőnek)  , helyben meg egy „nagycsomó” 3 éves gyerek, akiknek óvodai férőhelyet kellene biztosítani a törvény szerint, de nem lesz, mert nincs rá forrás.

Városi (gyermek) üdülő vásárlása a Balaton partján mindaddig luxuskiadásnak tekintendő, amíg a városban nincs elég hely az óvodákban és az iskolákban. 

És még sorolhatnánk hogy helyben mennyi minden problémát megoldhatna 150 millió forint.

(A fentieken kívül, a margóra megjegyezve: A közétkeztetés kiszervezésének egyik indoka az volt, hogy az önkormányzatnak nem feladata főzni. Hatékonyabb, olcsóbb  azt kiszervezni. Rendben. És balatoni nyaralót vásárolni, majd üzemeltetni azt városi (gyermek) üdülőnek? Hatékonyabb, olcsóbb, mint a rászoruló gyermekek( családok) célzott támogatása? ) 

Mindazonáltal a fentieken túl még az alábbi kérdések sem tisztázottak:

-  Mit terveznek a telekre?

-  Mibe kerül ennek a kivitelezése? (Készültek-e becslések?)

-  Mikorra készülne ez el? Milyen forrásból?

-  Mennyibe kerülne a már kész üdülő fenntartása, üzemeltetése?

- Mindenféle kalkulációt elvégezve mennyi lenne itt egy gyerek táboroztatása? És egy ezzel összemérhető bérelt táborhely valahol?

komment
süti beállítások módosítása