Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Kitekintő: Ukrajna . A háborúban nincsenek igazságok, az csak értelmetlen pusztítás!

2015. február 13. 09:17 - Radnóti Henrik

06haboru.jpgAz igazság odaát van! Mint azt Scully ügynök óta minden X akta rajongó tudja. Azonban nem jó ha a valóságot is egy "nagy X akta" résznek tekintjük. A háború az emberiség legnagyobb bűne, amely csak arra ad bizonyítékot, hogy az ember néha tud aljas is lenni, ellenben a "teremtés" alsóbb fokán lévő élőlényekkel.

 

 

 Radnóti fájdalmas igazságot jelentő verse, sajnos minden korban igaz: ".... Oly korban éltem én e földön,mikor az ember úgy elaljasult,hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,befonták életét vad kényszerképzetek. ...." Ez a kiindulópont minden egyes fegyveres konfliktus megítélésében, ehhez képest fontos, de csak másodlagos, hogy ki a hibás. A gyilkolásban mindenki, aki részt vesz benne, legfeljebb nem egyenlő mértékben, de

SOHASEM KOLLEKTÍV A FELELŐSSÉG, HANEM  MINDIG EGYÉNI !

Például az egész német népet sem tehetjük felelőssé a náci rémtettekért, még akkor sem ha ők a zsidóságot valamiféle idióta őrület okán "alsóbbrendűeknek" bélyegezték. Vagy a mai utódaik, akik Izrael Állammal teszik ezt. És igen, Izrael államában is vannak olyanok akik cizellálatlanul egy egész néppel ( a Palesztinokkal.) járnak el ugyanígy mert vannak köztük őrült terroristák akik képesek ártatlanokat és saját magukat is feláldozni egy olyan cél miatt, ami már önmagában elfogadhatatlan ! ( a palesztin terroristák deklarált célja Izrael állam eltörlése a föld színéről.)

Visszatérve Ukrajnára. Miután a legfőbb dolgot tisztáztuk ( a háború bűn.) és nem kollektív fellelőse a nép, rátérhetünk a másodlagos részre is. Ukrajna egy szuverén ország volt, az ENSZ minden tagállama elismerte. Oroszország ezt rugta fel a KRÍM annektálásával amit sajnos mindenki tudomásul vett, majd ezután az Ukrajna keleti részén élő jelentős orosz kisebbséget feltüzelte az elszakadásra, olyan okok miatt amelyek lehetnek valósak ( kisebbségi jogok tiprása, autonómia nem megadása) de nem adhatnak okot fegyveres konfliktusra amiben egyébként azok halnak meg legtöbben, akiknek a jogaikért harcolnak.

Ez az ár elfogadhatatlan! A háború kirobbanásának legfőbb felelőse Oroszország, ez tény lehet tagadni, meg elméleteket gyártani hozzá, aminek viszont az lesz az eredménye amit Radnóti annó jól látott: "...s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,befonták életét vad kényszerképzetek..." Jelenleg még, de ha igaz már csak két napig, háború van és a háború olyan amelyben az ember úgy elaljasul,hogy önként, kéjjel öl, nemcsak parancsra. Minden oldalon.

Ennek véget kell vetni. Ezért a legnagyobb tiszteletem Merkel asszonynak és Francois Hollande-nak, remélem most tartós békét hoztak létre. És végtelenül szomorú vagyok az értelmetlen áldozatok miatt.

 

A háborúban nincsenek igazságok, az csak értelmetlen pusztítás. 

 

( Kép:Salvador Dalí : A Háború Arca )

komment
süti beállítások módosítása