Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

A megrendszabályozás csak megélhetési politikusoknál éri el a célját…

2015. július 31. 16:10 - Radnóti Henrik

politika.gif

Aki követte a tegnapi képviselői ülést élőben, vagy olvasta a városi hírlevél álnév alatt kiadott fideszes hírlevelet értesült arról, hogy nem fogadták el a Rendezett Városért tanácsnoki beszámolómat.

Nos nem kívánok a beszámoló tartalmával sokat foglalkozni, inkább közzéteszem, így mindenki objektíven megítélheti azt. A többi tanácsnoké is olvasható, érdemes talán azokkal is összevetni. Nem gondolom, hogy az enyém mögött kevesebb érdemi munka lenne.

A „városi” hírlevél állításaira reagálva, senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy teljesen új tanácsnoki feladatkör első félévében az elvégzett munkánk mellett pár hónap alatt még az alábbi feladatokat is meg tudtuk volna oldani:

 Naphosszat járni a várost, és azt lesni, hogy:

1 Hol kandikál ki egy cső, amin esetleg kiömlik az esővíz? Ez szárazság esetén nehezen vehető észre, marad az, hogy mindezt zuhogó esőben tesszük, persze gyalogosan, mert kocsiból nem látszik.

  1. Nézzük, hogy hol van 2-nél több kutya vagy macska, esetleg papagáj? És ha a szobában tartják?
  1. Végignézzük a reklámtáblákat, és megnézzük, melyikre nincs engedély? 
  1. Szervízút még hagyján, mert nincs olyan nagyon sok, de azokat viszont rendszeresen kéne nézni, mert nem biztos, hogy minden nap, minden napszakban fennáll a probléma.

És persze pluszban terhelni az amúgy is alulfizetett, és kevés számú hivatali dolgozót, közterület felügyelőt.

Szóval, nevetséges indokok ezek. 

De mi a valóság?

A valóság, a címben említett „megrendszabályozás”.
Aki megpróbál konzekvensen viselkedni, és szóvá tenni azokat a dolgokat, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni ( itt, a blogban rendszeresen írok róluk, nyomon lehet követni.), az általuk kreált rendszerben rendszeridegen. Tehát meg kell „rendszabályozni”.

Hogyan lehet?  

Kitalálnak egy olyan szisztémát, amelyben a tisztséghez méltatlan képviselői tiszteletdíjat szavaztat meg az uralkodó többség. Ezen csak az változtat, ha a polgármester kénye-kedvétől függő pozíciót vállal az ember. És máris kialakul a választók és a város érdekei mentén tevékenykedő képviselőből, a polgármestertől függő „hűbéres” . (Dunakeszin egy „sima” képviselő bruttó 50 ezer, a képviselő/tanácsnok bruttó 180 ezer, a képviselő/főtanácsnok 190 ezer forint tiszteletdíjat kap, de van olyan képviselőtársam, aki képviselő, megyei képviselő, tanácsnok, sportigazgató, és még a közüzemi kft felügyelőbizottságának az elnöke is, természetesen mindezért jövedelmet kap.)

Nos tegnapra rájöttek, hogy ebbe a rendszerbe én nem vagyok beilleszthető darab. Ezért a megrendszabályozás.

De vajon célt értek- e ezzel?

Olyan képviselő esetében, aki a választoktól kapott felhatalmazást pénzkereseti forrásnak tekinti első sorban, biztosan. De az én esetemben, mint arra a városvezetés mára rájött, nem értek célt.

Mert bár kár tagadni, a kieső jövedelem a családi költségvetésünkből hiányozni fog, de képviselőként elsődlegesen a választókért és a város érdekéért tevékenykedem. Ebben nincs alku, még akkor, sem ha megalázóan alacsony tiszteletdíj jár érte ezentúl.

Ha elég sokan tennék ezt, sokkal jobban működne a város és megbecsültebbek lennének a politikusai.  

(a karikatúra a Vidu.ro oldalról származik)

komment
süti beállítások módosítása