Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Mi a fontosabb: Elegendő bölcsődei, óvodai férőhely a városban, vagy nyaraló a Balatonon?

2016. december 02. 09:10 - Radnóti Henrik

mi_a_fontosabb.jpg

Az alábbiakban kiegészítem a dunakeszi Fidesz hangulatjelentéseként funkcionáló közpénztemető kiadvány cikkét, hogy legyen lehetősége minden helyi polgárnak az igazság megismerésére. 

A Polgármester zsebújságja már megint ferdít, de ez nem meglepő, ezért tartják, és fizetik a mi adónkból több tíz milliót elherdálva. A hangulatjelentéseket félretéve eldöntheti mindenki , mi a fontosabb Balatoni nyaraló, vagy hogy legyen elegendő bölcsődei, óvodai férőhely a városban!

De nézzük mi is az igazság, amiért a "gaz" Radnóti nem támogatta a nyaralóvásárlást:

1, A telket egy magánszemély vette meg a Fejér megyei Önkormányzattól 85 millióért. Majd ugyanez a magánszemély 4 évvel később tovább adta a Dunakeszi Önkormányzatnak 150 millióért, miközben ebben az időszakban balatoni ingatlanárak stagnáltak.

2, A vásárlás időpontjában eladásra kínált ingatlanok közt található volt 2000 nm-es vízparti telek 78.9 millió forintért, Komplett panzió strandkapcsolattal 85 millióért. De eladásra kínálnak olyan vízparti ingatlant is, amelynek 2600nm-es telkén 3 db különálló nyaraló, medence, csónaktároló, nagy napozóstég volt, mindösszesen 129 millió forintért.

3, Ha olyan alkalmi vétel lett volna a telek ahogy a Polgármester állítja, Balatonkenese Város Önkormányzata miért nem élt az elővásárlási jogával?

De mindezeken felül, talán a legfontosabb ellenérv: Luxuskiadás nyaralót venni, amikor túlzsúfoltak a város óvodái és nincs elég férőhely a bölcsődékben. 


Évek óta napirenden van az óvodai, bölcsődei férőhelybővítés kérdése.  Az erről szóló előterjesztés indoklásában olvasható, hogy a meglévő kapacitás az elmúlt évek bővítéseinek ellenére sem alkalmas a törvényi kötelezettség kielégítésére. Ezért az óvodai férőhelybővítés halaszthatatlan lett volna. 2015 benne a város a temető tartalékterületének felhasználásával, új óvoda építésével kívánta orvosolni a problémát. A beruházás 508 milliós forrásigényét 208 milliós önrész mellett 300 millió forintos külső forrás bevonásával kívánta finanszírozni. Pályázat útján. Ha nyertünk volna. De nem nyertünk

Nem nyertünk így lett egy, az indokoltnál jóval magasabb áron megvásárolt balatoni telkünk amelyre még sokmilliót kell költeni mire az alkalmas lesz városi  üdülőnek. Helyben meg maradtak a túlzsúfolt óvodák, és a kevés bölcsődei férőhely.

Idén újra pályáztunk. Sem hír arról, hogy nyertünk volna. Ezzel szemben elköltöttünk 150 milliót a balatoni telekre, és ha igaz hogy nyárra lesz rajta épület is, több száz milliót költünk a felépítésére. Helyben meg azóta is túlzsúfoltak az óvodák, és  továbbra is van rengeteg  gyerek, akiknek nem tudunk bölcsődei férőhelyet biztosítani.

Ha kicsi lakás, és nem fér el a család, vajon ésszerű döntés a szűkös forrásainkat nyaralóvásárlásra fordítani? 

komment
süti beállítások módosítása