Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

A koldulás vajon bűn? Dunakeszin az.

2015. október 30. 17:35 - Radnóti Henrik

jezus.jpgTegnap tárgyaltuk a közösségi együttélésről szóló önkormányzati rendeletet. Az előterjesztés indoklása szerint szükséges szabályozni a normakövető és jóérzésű többség érdekében a közösségi együttélés alapvető szabályait (melyekről más, magasabb szintű jogszabály nem rendelkezik), és hatékony szankciókat ( !!!) alkalmazni azokkal szemben, akik nem tartják be.

 

 

 

 

Nézzük mik is ezek:

  • Kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatos együttélési szabályok. Szükséges szabályozni? Igen.
  • Avar és kerti hulladék ártalmatlanításával kapcsolatos együttélési szabályok. Szükséges szabályozni? Igen.
  • Az épített örökség és természet helyi védelemmel kapcsolatos együttélési szabályok. Szükséges szabályozni? Igen.
  • Zöldfelületekkel és növényzettel kapcsolatos együttélési szabályok. Szükséges szabályozni? Igen.
  • A temetők rendjével megsértésével kapcsolatos együttélési szabályok. Szükséges szabályozni? Igen.
  • A helyi zajvédelmi szabályok megsértésével kapcsolatos együttélési szabályok. Szükséges szabályozni? Igen.
  • Közterületen történő dohányzásra vonatkozó együttélési szabályok Szükséges szabályozni? Igen.
  • Reklámhordozók, valamint a hirdető berendezések- együttélésével kapcsolatos együttélési szabályok. A kissé érthetetlen megfogalmazás mögött a reklámtáblák, utca névtáblák stb… kihelyezése, valamint azok védelme van, így ezt is érthető
  • A város jelképeivel kapcsolatos együttélési szabályok. Ez véleményem szerint –nem való ide, a városi jelképekről van külön rendelet.

A tartalmukra nem térnék ki, érdemes elolvasni a teljes rendeletet, és akkor mindenki képet alkothat arról érdemes –e ilyen mélységig beszabályozni a mindennapjainkat. Minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle, és akkor van értelme ha az Önkormányzat be tudja tartani azt. A rendelethez tartozó hatásvizsgálat azt állítja hogy a szükséges személyes , tárgyi, és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak. Ebben én, eléggé szkeptikus vagyok…

Ami viszont megdöbbentő, az az hogy a rendelet elitélendő magatartásnak tartja és 5.000 ft-tól 150.000 Ftig terjedő közigazgatási bírsággal, illetve 5.000,- től 50.000,-ft-ig terjedő helyszíni bírsággal fenyegeti azt, aki koldulni kényszerül…..

Az a legkisebb gond, hogy aki már olyan mélyre jutott, hogy megélhetése miatt koldul, azt egyáltalán nem fogja ez visszatartani, de az már mélységesen megdöbbentő, és szomorú hogy mennyire érzéketlenül viszonyulnak a legelesettebbekhez, azok, akik ilyenformában beterjesztették, és akik szavazatával elfogadásra került ez a rendelet.

Még mielőtt hamis mentséget kezdenek magukba keresni,  a rendelet ezen része nem az úgynevezett agresszív kéregetőkről szól, akik az utcán vagy a kereszteződésben fenyegetőnek tűnő magatartásukkal zaklatják az autósokat, járókelőket. Ezzel a magatartással szemben van felsőbb szintű jogszabály, ami alapján eddig is eljárhattak volna a közrend őrzői.

Ez a most elfogadott rendelet azokat ítéli el, és bünteti, akik agresszivitástól mentesen,  csendesen, a nincstelenségtől megtörten lehajtott fejjel nyújtják a kezüket némi apróért,  egy padon ülve, az utcán állva, vagy a templom előtt.…

Ők, ezentúl Dunakeszin hivatalból üldözendőek, és tevékenységük miatt akár 150.000,-ft al is büntethetőek.  

Bár nem szavaztam meg,mégis  szégyellem magam az igennel szavazók helyett is, akiknek felhívom a figyelmét Jézus intelmére:

“Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.” (Mt. 25. 40)

 

( kép: http://pctrs.network.hu/)

komment
süti beállítások módosítása