Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Kezdeményeztük, hogy Dunakeszin is legyen kerékpár nyilvántartás a lopások ellen!

2016. október 21. 14:02 - Radnóti Henrik

matrica20080916.jpgA jövő heti testületi ülésre benyújtott előterjesztésünkben kezdeményeztük, hogy több önkormányzat és rendőrkapitányság közös együttműködéshez hasonlóan Dunakeszin is vezessük be a  díjmentes regisztrációhoz kötött nyilvántartási rendszert, és ahhoz kapcsolódó biztonsági eljárást.

 

 

 

 

Ahol bevezetésre került,  az eddig regisztrált kerékpárok tekintetében mintegy 100%-os bűnmegelőzési hatékonyságot mutatott a rendszer.

A regisztrációs folyamat a terveink szerint így menne:

- A programban részt venni kívánó kerékpár tulajdonos a rendőrkapitánysággal, mint regisztrálásra illetékessel időpontot egyeztet.

- A kerékpár tulajdonos a rendőrkapitányságon a regisztráció feltételeként kitölt egy úgynevezett „önkéntes adatközlő lapot”, melyben nyilatkozik arról, hogy a rendőrkapitányság a közölt adatokat (a vonatkozó adatvédelmi szabályoknak megfelelően) kezelje és nyilvántartsa. Az adatközlőn nyilatkozni szükséges az egyes kerékpárok általános és egyedi azonosítási adatairól.

- A regisztrációt végző eljáró személy a mintegy 18-20 általános és egyedi adatot egy számítástechnikai adatbázisba rögzíti.

- A kerékpárhoz ugyancsak egyedi azonosító szám (sorszám) kerül hozzárendelésre.

- A sorszám egy szabad szemmel láthatatlan UV pecsétlenyomóval a kerékpárra számos helyen felvitelre kerül. A speciális tinta vízálló, és csak a vázfestés rongálásával lehetséges a kerékpárról eltávolítani. A kerékpárra a fentieken túl felragasztásra kerül egy a „Rendőrségen regisztrált” felirattal ellátott nehezen eltávolítható speciális matrica is.

- A kerékpárról 4 db digitális fényképfelvétel készül, amely szintén a számítástechnikai adatbázisba kerül elhelyezésre.

A regisztrációs folyamat kerékpáronként mintegy 20 percet vesz igénybe.

A program eszköz költsége összesen kb. 200.000 Ft amit Dunakeszi önkormányzat adományozási megállapodás keretében biztosítana a kapitányság számára.

A program minden eleme a felhasználók számára díjmentes, a kerékpár tulajdonosokat semmilyen költség nem terhelné!!

Íme egy videó, hogy néz ez ki a gyakorlatban, ahol már működik: 

komment
süti beállítások módosítása