Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Hajléktalankérdés kezelése Dunakeszin

2015. január 13. 16:20 - Radnóti Henrik

img_20150113_092008.jpgVárosunk hajléktalan ellátásában két szervezet vesz részt, a Magyar Vöröskereszt, és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület. Előbbi Dunakeszin nappali melegedőt üzemeltet a városi tulajdonban lévő Verseny utca 12 sz alatti ingatlanban, míg utóbbi az éjjeli menedéket biztosítja Budapesten, férfiaknak a VII.kerületi ( Nefelejcs utca 38), nőknek a XIV.kerületi ( Ilka utca 18 ) helységeikben.

Mind a két szervezethez ellátogattam, beszéltem a vezetőikkel.

  • Tapasztalataim:

Dunakeszi Vöröskereszt Nappali melegedő: (intézményvezető Farkas Zoltán.)

Két órát töltöttem a Vöröskereszt nappali melegedőjében (A bíróság mellett-mögött található.), beszéltem a vezetővel, a 30 éve ott dolgozó szociális munkással, és a hajléktalanokkal. Itt 30-40 ember nappali ellátását oldják meg, de csak hétköznap 8-16-ig. Van egy kis, kb. 10 nm-es irodahelyiség, egy kb 15 nm-es étkező rész, és egy kb 20nm-es szoba, valamint egy kb 10 nm-es fürdő ( 1 db zuhanytálca, 1 db wc koedukált használatban!) átlagos családi háztartásban használatos mosógéppel! Az emberek itt tudnak tisztálkodni, ruháikat kimosni. Vannak, akik bejönnek reggel, tisztálkodni, aztán elmennek a munkahelyükre. A nappaliban található egy tv és vannak könyveik. Az itt dolgozók igény szerint biztosítanak egyéb szolgáltatásokat is az ellátottaknak: Közösségi foglalkozásokat szerveznek, adminisztrációs és egyéb ügyintézésben segítséget nyújtanak. Az Önkormányzat a Vöröskeresztnek ezért a szolgáltatásért normatív támogatást nem ad. Az állami normatíván kívül (ami évek óta változatlan, a tényleges szolgáltatás költségeit nem fedezi!) eseti jelleggel, kritikus helyzetben be szokott segíteni. A nappalinak nevezett szoba kialakítását nemrég engedélyezte a városvezetés. (a könyvtár raktárából lett leválasztva.)

HÉTVÉGÉN NAPKÖZBEN SEMMILYEN RENDSZERES HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS NINCS DUNAKESZIN!

Myrai Egyesület éjjeli menedék (Nefelejcs utcai férfi éjjeli menedék. intézményvezető: Váli Szilvia)

A 30 ezer főt meghaladó lakosú városokban kötelező éjjeli menedék szolgáltatást ír elő a törvény. Önkormányzatunk ezen kötelezettségét a Myrai Egyesülettel kötött ellátási szerződés keretében, budapesti telephelyeken teljesíti. A kizárólag férfiak befogadását vállaló menedékhely a VII kerületben a bérházak között egyemeletes épületben található. A 20 fő befogadására alkalmas intézmény , 2 hálószobával ( emeletes ágyakkal. ) egy nappalival rendelkezik, valamint fürdőszobával (zuhanytálcával) + WC -vel. Van külön orvosi helység betegszobával. Minden héten jön orvos, aki megvizsgálja az ellátottakat. Ezen felül mosó és szárítógép, hűtő, zárható szekrény, kávéautomata, internet kapcsolat, könyvek, tv, dvd lejátszó áll rendelkezésre. A Nőket befogadó Ilka utcai menedékhely hasonló paraméterekkel rendelkezik. Az Egyesület igény szerint biztosít egyéb szolgáltatásokat is a dunakeszi ellátottaknak, ha igénylik. Például az éjjeli menedék elhagyása után átmehetnek a nappali melegedőikbe, illetve adminisztrációs és egyéb ügyintézésben is segítséget nyújtanak. Mivel Dunakeszin munkaszüneti napokon és hétvégén nincs napközbeni melegedő, a Város és a Myrai között köttetett szerződés értelmében hétvégén, illetve munkaszüneti napokon az ellátott személyek az éjjeli menedékhelyen maradhatnak. A Myrai éjjeli menedékét 3-4 fő veszi igénybe rendszeresen. Nekik egyénileg kell eljutniuk Budapestre illetve onnan vissza Dunakeszire. Az Önkormányzat ezért a szolgáltatásért 80.000,- FT/hó támogatást ad az Egyesületnek az állami normatíva felett.

  • Konklúzió:

A személyes tapasztalataim alapján, és az érintett szakemberekkel egyeztetve az alábbi intézkedésieket kell megtenni városi részről:

Azonnal még az idei krízisidőszakban:

1, Hétvégi és munkaszüneti napközbeni nyitva tartás a Dunakeszi nappali melegedőjében. Az üzemeltetést a Vöröskereszt vállalni tudná, ha az Önkormányzat megteremti a feltételeit.

2, Szükséges egy nagyobb kapacitású mosó és szárítógép (főleg ez utóbbi. ) a nappali melegedőbe.

3, A rászorulóknak segíteni kell az éjjeli menedékbe való eljutást, így növekedhet az igénybevevők száma! Ezt mind a Vöröskereszt, mind a Myrai szakemberei szerint, tömegközlekedési díj hozzájárulással ( bérlet, illetve jegytámogatás.) lehet a leghatékonyabban megtenni. Az akut helyzetek megoldásárasa krízisautó áll rendelkezésre.

Középtáv ( a következő krízisidőszak kezdetéig ( 2015. November1 -ig )) :

A Myraival kötött szerződést felül kell vizsgálni, mind a szállítás, mind a hétvégi ellátás tekintetében. A Vöröskereszttel kötött kontaktus módosítani szükséges, hogy a hétvégi nappali ellátás megoldottá vájjon. Az ehhez szükséges plusz forrásokat az önkormányzatnak biztosítania kell.

Hosszú táv:

Mind a Vöröskereszt, Mind a Myrai szakemberei szerint a legjobb megoldás, ha a nappali és éjjeli menedékhely a városon belül található. Szükséges tehát egy dunakeszi illetőségű telephelyre koncentrálni ezeket. Hosszútávú megoldásként tehát a Városnak biztosítania szükségeltetik egy legalább 40 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhelyet a rászorulóknak.

 

Hajléktalanprobléma differenciált kezelése:

Javaslom egy tanács felállítását, amelynek feladata konkrét helyzetfelmérés, nyomon követés és ezután konkrét javaslatok megfogalmazása lenne. Tagjait a Magyar Vöröskereszt, és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület, A Város Mindenkié csoport képviselője, a Jegyző, a szociális osztály, és a rendvédelmi szervek delegáltjai adnák. A Tanács a Városvezetéssel rendszeres konzultációt tartana.

 

A Myrai Egyesület szerződése (elolvasható, letölthető :ITT, és a 2014 I félévi jelentése pedig ITT ). A fenti leírásból következő konkrét előterjesztéseim a Önkormányzati Előterjesztéseim menüpontban hamarosan megtekinthetőek lesznek. Az éjjeli menedékről készült fotók az ITT megnézhetőek. Az általam felkért civil szakértő Koós Anna (Város Mindenki Csoport) véleményezése pedig ITT olvasható!