Radnóti Henrik

Önkormányzati Képviselő

Hajléktalankérdés kezelése Dunakeszin

2015. január 13. 16:20 - Radnóti Henrik

img_20150113_092008.jpgVárosunk hajléktalan ellátásában két szervezet vesz részt, a Magyar Vöröskereszt, és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület. Előbbi Dunakeszin nappali melegedőt üzemeltet a városi tulajdonban lévő Verseny utca 12 sz alatti ingatlanban, míg utóbbi az éjjeli menedéket biztosítja Budapesten, férfiaknak a VII.kerületi ( Nefelejcs utca 38), nőknek a XIV.kerületi ( Ilka utca 18 ) helységeikben.

Mind a két szervezethez ellátogattam, beszéltem a vezetőikkel.

  • Tapasztalataim:

Dunakeszi Vöröskereszt Nappali melegedő: (intézményvezető Farkas Zoltán.)

Két órát töltöttem a Vöröskereszt nappali melegedőjében (A bíróság mellett-mögött található.), beszéltem a vezetővel, a 30 éve ott dolgozó szociális munkással, és a hajléktalanokkal. Itt 30-40 ember nappali ellátását oldják meg, de csak hétköznap 8-16-ig. Van egy kis, kb. 10 nm-es irodahelyiség, egy kb 15 nm-es étkező rész, és egy kb 20nm-es szoba, valamint egy kb 10 nm-es fürdő ( 1 db zuhanytálca, 1 db wc koedukált használatban!) átlagos családi háztartásban használatos mosógéppel! Az emberek itt tudnak tisztálkodni, ruháikat kimosni. Vannak, akik bejönnek reggel, tisztálkodni, aztán elmennek a munkahelyükre. A nappaliban található egy tv és vannak könyveik. Az itt dolgozók igény szerint biztosítanak egyéb szolgáltatásokat is az ellátottaknak: Közösségi foglalkozásokat szerveznek, adminisztrációs és egyéb ügyintézésben segítséget nyújtanak. Az Önkormányzat a Vöröskeresztnek ezért a szolgáltatásért normatív támogatást nem ad. Az állami normatíván kívül (ami évek óta változatlan, a tényleges szolgáltatás költségeit nem fedezi!) eseti jelleggel, kritikus helyzetben be szokott segíteni. A nappalinak nevezett szoba kialakítását nemrég engedélyezte a városvezetés. (a könyvtár raktárából lett leválasztva.)

HÉTVÉGÉN NAPKÖZBEN SEMMILYEN RENDSZERES HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS NINCS DUNAKESZIN!

Myrai Egyesület éjjeli menedék (Nefelejcs utcai férfi éjjeli menedék. intézményvezető: Váli Szilvia)

A 30 ezer főt meghaladó lakosú városokban kötelező éjjeli menedék szolgáltatást ír elő a törvény. Önkormányzatunk ezen kötelezettségét a Myrai Egyesülettel kötött ellátási szerződés keretében, budapesti telephelyeken teljesíti. A kizárólag férfiak befogadását vállaló menedékhely a VII kerületben a bérházak között egyemeletes épületben található. A 20 fő befogadására alkalmas intézmény , 2 hálószobával ( emeletes ágyakkal. ) egy nappalival rendelkezik, valamint fürdőszobával (zuhanytálcával) + WC -vel. Van külön orvosi helység betegszobával. Minden héten jön orvos, aki megvizsgálja az ellátottakat. Ezen felül mosó és szárítógép, hűtő, zárható szekrény, kávéautomata, internet kapcsolat, könyvek, tv, dvd lejátszó áll rendelkezésre. A Nőket befogadó Ilka utcai menedékhely hasonló paraméterekkel rendelkezik. Az Egyesület igény szerint biztosít egyéb szolgáltatásokat is a dunakeszi ellátottaknak, ha igénylik. Például az éjjeli menedék elhagyása után átmehetnek a nappali melegedőikbe, illetve adminisztrációs és egyéb ügyintézésben is segítséget nyújtanak. Mivel Dunakeszin munkaszüneti napokon és hétvégén nincs napközbeni melegedő, a Város és a Myrai között köttetett szerződés értelmében hétvégén, illetve munkaszüneti napokon az ellátott személyek az éjjeli menedékhelyen maradhatnak. A Myrai éjjeli menedékét 3-4 fő veszi igénybe rendszeresen. Nekik egyénileg kell eljutniuk Budapestre illetve onnan vissza Dunakeszire. Az Önkormányzat ezért a szolgáltatásért 80.000,- FT/hó támogatást ad az Egyesületnek az állami normatíva felett.

  • Konklúzió:

A személyes tapasztalataim alapján, és az érintett szakemberekkel egyeztetve az alábbi intézkedésieket kell megtenni városi részről:

Azonnal még az idei krízisidőszakban:

1, Hétvégi és munkaszüneti napközbeni nyitva tartás a Dunakeszi nappali melegedőjében. Az üzemeltetést a Vöröskereszt vállalni tudná, ha az Önkormányzat megteremti a feltételeit.

2, Szükséges egy nagyobb kapacitású mosó és szárítógép (főleg ez utóbbi. ) a nappali melegedőbe.

3, A rászorulóknak segíteni kell az éjjeli menedékbe való eljutást, így növekedhet az igénybevevők száma! Ezt mind a Vöröskereszt, mind a Myrai szakemberei szerint, tömegközlekedési díj hozzájárulással ( bérlet, illetve jegytámogatás.) lehet a leghatékonyabban megtenni. Az akut helyzetek megoldásárasa krízisautó áll rendelkezésre.

Középtáv ( a következő krízisidőszak kezdetéig ( 2015. November1 -ig )) :

A Myraival kötött szerződést felül kell vizsgálni, mind a szállítás, mind a hétvégi ellátás tekintetében. A Vöröskereszttel kötött kontaktus módosítani szükséges, hogy a hétvégi nappali ellátás megoldottá vájjon. Az ehhez szükséges plusz forrásokat az önkormányzatnak biztosítania kell.

Hosszú táv:

Mind a Vöröskereszt, Mind a Myrai szakemberei szerint a legjobb megoldás, ha a nappali és éjjeli menedékhely a városon belül található. Szükséges tehát egy dunakeszi illetőségű telephelyre koncentrálni ezeket. Hosszútávú megoldásként tehát a Városnak biztosítania szükségeltetik egy legalább 40 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhelyet a rászorulóknak.

 

Hajléktalanprobléma differenciált kezelése:

Javaslom egy tanács felállítását, amelynek feladata konkrét helyzetfelmérés, nyomon követés és ezután konkrét javaslatok megfogalmazása lenne. Tagjait a Magyar Vöröskereszt, és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület, A Város Mindenkié csoport képviselője, a Jegyző, a szociális osztály, és a rendvédelmi szervek delegáltjai adnák. A Tanács a Városvezetéssel rendszeres konzultációt tartana.

 

A Myrai Egyesület szerződése (elolvasható, letölthető :ITT, és a 2014 I félévi jelentése pedig ITT ). A fenti leírásból következő konkrét előterjesztéseim a Önkormányzati Előterjesztéseim menüpontban hamarosan megtekinthetőek lesznek. Az éjjeli menedékről készült fotók az ITT megnézhetőek. Az általam felkért civil szakértő Koós Anna (Város Mindenki Csoport) véleményezése pedig ITT olvasható!

 

komment
süti beállítások módosítása